mensenlinq-urnwinkel.nl – Alles over bijzondere gedenksieraden, gedenkbeelden en urnen

Gedenksieraden

Gedenksieraden met een haarlok erin verwerkt

Iets dat je wellicht niet zo vaak tegenkomt zijn gedenksieraden met een haarlok erin verwerkt, hoewel het prachtige sieraden zijn om te zien. Ook zijn ze absoluut niet enkel geschikt voor mensenhaar: dergelijke sieraden kunnen namelijk ook gemaakt worden met het haar van een overleden (huisd)dier.

Waaraan de haarlok moet voldoen om deze te verwerken in een sieraad hangt sterk van het soort sieraad af. Er zijn bedrijven die hele korte haarlokjes al op een prachtige manier kunnen verwerken in een soort hars. Deze hars kan een tweecomponentenhars zijn of een harssoort welke uithardt door blootstelling aan uv-licht. Dergelijke gedenksieraden met hars behoeven geen lange haarlok, gezien het vaak om kleine bedeltjes of hangertjes gaat. Een haarlok van 1,5 centimeter is dan vaak al voldoende. De hars wordt in een malletje met de gewenste vorm gegoten en de lok wordt hierin verwerkt.

Wanneer je een prachtige lederen armband kiest met daarin de gevlochten manen van je paard erin verwerkt, heb je uiteraard een flink langere haarlok nodig. Kies daarom liever het zekere voor het onzekere en vraag vooraf na hoe lang de haarlok minimaal dient te zijn. Ofwel knip je het haar gewoon extra lang af zodat je altijd voldoende lengte overhoudt.

Soorten gedenksieraden met een haarlok erin

Er zijn tegenwoordig talloze soorten, vormen en maten gedenksieraden waarin een haarlok verwerkt kan worden en dit kan zowel zichtbaar of onzichtbaar zijn. We zullen er een aantal voor je opsommen:

  • Ringen
  • Halskettingen
  • Armbanden
  • Sleutelhangers (dit is misschien niet echt een sieraad, maar daarom niet minder bijzonder.)

Je kunt overigens ook zelf op een heel eenvoudige manier een gedenksieraad maken met een haarlok erin verwerkt. Koop in dat geval een mooie memory locket. Dit is een hanger die sterke gelijkenis vertoont met een ouderwets medaillon waar foto’s in werden bevestigd, maar dan gedeeltelijk gemaakt van glas zodat je ziet wat erin zit. Ben je van plan het sieraad veel en vaak te dragen, kies dan wel voor een memory locket gemaakt van een edelmetaal als goud, zilver of staal om de kans op verkleuring door oxidatie tot een minimum te beperken. Ook kan het verstandig zijn de memory locket na het aanbrengen van de haarlok dicht te lijmen met een klein druppeltje secondelijm. Zo voorkom je dat de locket per ongeluk openschiet en je de haarlok verliest.

Dit vind je misschien ook leuk