mensenlinq-urnwinkel.nl – Alles over bijzondere gedenksieraden, gedenkbeelden en urnen

Gedenksieraden

Op creatieve wijze rouwen

Na het verlies van een dierbare, rouwt iedereen op zijn/haar eigen manier. Rouwen is een proces wat vooral op een diep innerlijk niveau plaatsvindt. Dit maakt het rouwproces iets heel persoonlijks. Maar op dit niveau bevindt zich ook jouw creativiteit. Wanneer je rouwt, kom je heel dicht bij je creatieve kant. Rouwen geeft verdriet, creativiteit geeft ontspanning. Voor beiden heb je geen woorden nodig en spelen emoties een belangrijke rol. Kunst en creativiteit kunnen je helpen om het verlies te verwerken.

Op welke manieren rouwverwerking op creatieve wijze?

Misschien ben je nog nooit creatief geweest? Je was al erg creatief door een muur vol met posters te hangen? In principe is iedereen op zijn/haar eigen manier creatief. Ook met posters kun je erg creatief zijn. Posters zijn in vele formaten en stijlen verkrijgbaar, zodat je door ze te combineren een zeer kunstzinnige muur kunt creëren. Ook met posters bezig zijn, ze in te lijsten of desnoods op een eigen manier te verwerken, is een vorm van creativiteit. Creativiteit komt tijdens rouwproces op verschillende manieren soms verrassend naar boven. Het gaat er niet om hoe goed het gemaakte werk is, maar wel dat je hierin je gevoel kunt leggen.

Schilderen, tekenen en boetseren

De één doet vooral veel aan mentale rouwverwerking, er zijn ook mensen die hun gedachten en energie kwijt kunnen door met de handen te werken. Schilderen, tekenen en boetseren zijn hier mooie en creatieve kunstvormen voor. Soms kan het onderwerp wat je tekent of schildert heel belangrijk voor je zijn, soms ook niet. Dan gaat het vooral om het feit dat je bezig bent en de mate waarin je je gevoelens kwijt kunt. Met een mooie tekening, schilderij of sculptuur, maak je ook nog eens een blijvende herinnering.

Schrijven of dichten

Tijdens een rouwproces gaan er ontelbare gedachten door je hoofd. Het kan heel waardevol zijn voor jezelf, om alles op te schrijven. Het opschrijven van je gevoelens en gedachten kan zelfs leiden tot een (dag)boekwerkje. Wie weet wordt je tijdens het schrijven zo creatief, dat je de taal als een kunstvorm gebruikt en gedichten maakt. Het is algemeen bekend dat schrijven zeer nuttig is voor het rouwproces. Maar met woorden in jouw verhalen of gedichten, kun je ook een hulp zijn voor anderen die in een rouwproces zitten.

Samen op creatieve wijze rouwen

Hoewel het rouwproces voor veel mensen heel persoonlijk is, zijn er ook rouwenden die behoefte hebben om veel te praten. Dan is het heel verstandig om je creativiteit samen te uiten met bijvoorbeeld lotgenoten of kunstenaars. Geef je op voor een schildersclub of schrijversvereniging. Naast het creatief rouwen, verwerk je het verlies ook samen met anderen door ervaringen te delen.

Dit vind je misschien ook leuk