mensenlinq-urnwinkel.nl – Alles over bijzondere gedenksieraden, gedenkbeelden en urnen

Gedenksieraden

De witte roos als symbool en decoratie

Rozen kunnen rood, oranje, geel, wit, roze, bordeaux en zelfs blauw zijn. Het is alom bekend dat de kleur van een roos een diepere betekenis heeft. Een boeket gele rozen op tafel zorgt voor levensvreugde en ‘zonneschijn’ in de woonkamer. Rode rozen worden over het algemeen geassocieerd met liefde en romantiek. Witte rozen staan voor maagdelijkheid, maar ook voor stilte. Zowel een bruidsboeket als een rouwboeket is samengesteld uit witte rozen.

Rozen op de taart

De roos als symbool komt veelvuldig voor in allerlei soorten decoraties. Zo is het tegenwoordig niet ongewoon dat feestelijke taarten versierd worden met bijvoorbeeld rozen. Op de website https://www.jeeigentaart.nl/ is het mogelijk om een heerlijke taart én decoraties voor taarten te bestellen. Deze taartdecoraties kunnen vrolijke luchtballontaartkaarsen zijn, maar ook lieflijke blauwe of roze strikken van suiker, elegante schoenen van chocolade, charmante gelukskevers en eetbare rode, roze en witte rozen van marsepein.

Symboliek van de witte roos

Nabestaanden nemen vaak een witte roos mee naar de begrafenis of crematie. Bij het afscheid nemen van hun geliefd familielid of dierbare vriend(in) wordt de witte roos op de kist van de overledene gelegd. Een witte roos staat niet enkel symbool voor stilte en een vredig heengaan. Deze bloem representeert tevens het respect voor en de herinnering aan de overledene.

Rouwrituelen

Het hierboven beschreven rouwritueel is kenmerkend voor onze (christelijke) cultuur. Het is interessant om te weten dat de islamitische cultuur heel andere begrafenisrituelen kent dan die van ons, en dat hindoeïstische uitvaarten niet te vergelijken zijn met joodse begrafenisrituelen. Kortom, de manier waarop we rouwen en afscheid nemen van een overledene verschilt per cultuur.

Begrafenis of crematie

Of er gekozen wordt voor een begrafenis of een crematie is vaak ook cultureel en/of religieus bepaald. Zo mogen moslims na hun overlijden beslist niet gecremeerd worden, terwijl de hindoeïstische traditie het cremeren van doden juist aanbeveelt. In onze cultuur zijn beide opties toegestaan.

Een witte roos op de urn

Na de crematie wordt de as van de overledene in een urn bewaard. Deze urn kan in of op een graf geplaatst worden. Grafvazen kunnen uit diverse materialen vervaardigd zijn en kunnen zowel egaal als gedecoreerd zijn. Een zwarte urn met daarop een verstilde witte roos is echter veelzeggend: ‘rust in vrede’.

Dit vind je misschien ook leuk