mensenlinq-urnwinkel.nl – Alles over bijzondere gedenksieraden, gedenkbeelden en urnen

Gedenksieraden

Het inrichten van een gedenkruimte

Wanneer je het woord ‘gedenkruimte’ leest denk je in eerste instantie misschien automatisch aan een speciaal ingerichte ruimte bij een kerk, uitvaartcentrum of crematorium. Een gedenkruimte, ook wel stilteplek genoemd, kan echter ook heel goed thuis of op een andere locatie zoals in een school of bejaardenhuis gecreëerd worden.

Hoe je de gedenkruimte vormgeeft is natuurlijk geheel persoonlijk en zal bovendien ook bepaald worden door wie de stilteplek zullen gaan bezoeken. In je eigen huis zal jij dit waarschijnlijk hoofdzakelijk zelf zijn, maar in een school of bejaardenhuis komen natuurlijk een heleboel verschillende soorten mensen. In het laatste geval is het een ware kunst om de gedenkruimte op zo’n manier in te richten, dat deze voor elke bezoeker een fijne plek wordt waar zij een overleden dierbare in alle rust kunnen herdenken.

Ingetogen of juist uitbundig

Of je de gedenkruimte een uitbundig of ingetogen karakter geeft, hangt van een aantal factoren af. Hierbij is de locatie van de gedenkruimte opnieuw belangrijk om in gedachten te houden, maar je zult daarnaast ook rekening houden met wie er herdacht wordt. Is de gedenkruimte toegewijd aan één specifiek persoon of is het een algemene stilteruimte waar verschillende dierbaren worden herdacht?

In het eerste geval – wanneer het dus een gedenkruimte betreft die is toegespitst op één overledene – is het vooral belangrijk om de ruimte zo in te richten dat de plek direct fijne en dierbare herinneringen oproept aan de overleden dierbare. Was deze persoon een echt gezelligheidsmens die graag onder de mensen kwam, van grapjes hield een uitbundig leven leidde? Dan is het vast mooi om hieraan te refereren met de inrichting die je kiest. Schilder de muren bijvoorbeeld in een uitbundige kleur en leg een mooi vloerkleed 200×300 in de lievelingskleur van de overledene op de vloer. Hield jouw dierbare van een bepaald soort muziek of had hij of zij een specifieke hobby? Met mooie posters, schilderijen of afbeeldingen aan de wanden kan je hier op een prachtige en eervolle manier aan refereren. Tot slot kun je een klein altaartje maken waar je een kaarsje kunt branden, een foto van de overledene neer kunt zetten of je kunt er persoonlijke memorabilia op leggen. Zo wordt de gedenkruimte heel persoonlijk en een fijne plek om herinneringen op te halen.

Wanneer een gedenkruimte wat algemener van aard is en er dus verschillende dierbaren zullen worden herdacht, is het wellicht verstandig om voor een wat meer ingetogen inrichting te kiezen. Houdt de wanden licht en fris van kleur, leg een vloerkleed in een subtiele, maar vooral rustige tint op de grond en zorg er vooral voor dat de ruimte rust en sereniteit uitstraalt. Om de bezoekers van de stilteruimte de mogelijkheid te bieden een kaarsje aan te steken voor een dierbare kan je een altaartje creëren. Zorg er in dat geval wel voor dat er voldoende ruimte is voor meerdere kaarsjes.

Wat ook een mooie en waardevolle tip is, is om een plek aan de wand te reserveren waar bezoekers een foto of afbeelding van hun dierbare neer kunnen hangen. Je kunt hier het beste geen prikbord voor gebruiken, gezien de gaatjes die dan in de foto’s zullen komen, en een magneetbord oogt wellicht wat kil en koud. Mooie wissellijstjes zijn wellicht een wat stijlvoller idee en doen de overledenen ongetwijfeld meer eer aan.

Dit vind je misschien ook leuk